onsdag 23 november 2011

Hemmagjorda Energikakor, Müslikakor

Det här receptet hittade jag i en receptbok, och gjorde raskt om det till en variant som Solstrålen kan äta.

125 g mjölkfritt margarin
1 1/4 strösocker
1 1/4 dl farinsocker alt muscavadosocker
2 msk honung
5 dl rågflingor
3 dl corn flakes
2 dl riskrisp
2 dl kokosflingor
1 tsk mald kanel
1 1/2 dl torkade frukter el bär (jag tar tex aprikoser, tranbär, blåbär)
2 dl russin

Sätt ugnen på 150 grader. Kläd en rektangulär form (30x20 cm) med bakplåtspapper. Blanda margarinet, socker och honung i en kastrull på svag värme tills dess att sockret och margarinet lösts/smälts. Lyft av kastrullen.
Häll ner alla övriga ingredienter i en stor skål. Blanda ordentligt, gör en grop i mitten, häll ner margarinet i blandningen och blanda väl. Pressa ihop blandningen hårt i formen. Markera med en vass kniv ca 24 lika stora bitar. Grädda 35 min, sänk sedan värmen till 125 grader och grädda ytterligare 10 min. Låt formen stå i ca 15-20 minuter innan du tar upp kakan. Skär till bitarna när kakan är alldelles kall. Bitarna håller ca en vecka i en lufttät burk, längre i kylen. Väldigt smarriga!

2 kommentarer:

  1. Hej! Vad glad jag blev åt att hitta din blogg! Dottern är mjölk- och sojaallergisk och nu börjar vi misstänka havren också. Hur påvisade ni havreallergin??

    SvaraRadera
  2. Först fick vi köra glutenfritt (eftersom Solstrålen får tillfällig glutenintolerans vid magsjuka) men vår dietist kom fram till att hon inte trodde Solstrålen var glutenallergisk utan hade spannmålsallergi - och då just havre. Så vi fick plocka bort havren (mat och bajs-dagbok...) och se vad som hände. Det som hände var att hon växte, fick tänder och hår :-)

    SvaraRadera