onsdag 23 november 2011

Marängtårta - mjölk, soja och havrefri

Har inte skrivit på snart ett år, men det betyder inte att jag inte bakat! Solstrålen fyllde 5 år i mars, och den här tårtan serverades på kalaset. Receptet kommer från Faster och Farmor.


Bottnar
6 äggvitor
6 droppar ättikssprit
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl riskrisp

Vispa ägg, socker och ättikssprit i 10 min med elvisp. Blanda ner riskrispen. Grädda 80 min, mitt i ugn, i långpanna, på 125 grader.

Kräm
6 gulor
1 1/2 dl socker
2 msk maizena
1 1/2 dl riskräm

Vispa på svag värme, tills det tjocknar. På 1:an tar det ca 40 minuter. När krämen är tjock, rör ner 150 g mjölkfritt margarin. Låt svalna i kylskåp.

När marängen och krämen svalnat, dela marängbotten i två delar (dela på mitten). Bred smörkrämen emellan. Om man vill kan man även bre smörkräm ovanpå. I så fall är det även gott att sprinkla tårtan med mer riskrisp.

Alla tyckte denna tårta var god. Tar man bort riskrispen så är tårtan även glutenfri. Men riskrispen ger en lite kolaaktig smak. Tårtan kan med fördel frysas. Blir lite segare när den tinat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar