onsdag 1 december 2010

Lasagne - mjölk, soja och havrefri (glutenfri)

Lasagne som vår familj gör den

1 sats tomatsås:
5 dl passerade/krossade/hela tomater
2 dl vatten
1-2 gula paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 morötter
Örter - typ basilika, timjan och oregano

Häll allt i en kastrull, skiva ner paprika, lök och morötter grovt. Puttra i 20 - 30 tills morötterna är någorlunda mjuka. Mixa allt grovt med en stavmixer/mixer. Kan med fördel göras kvällen innan och stå kallt i kylen över natten.

1 sats köttfärssås:
Fräs 1 hackad lök, 2 pressade vitlöksklyftor och 800 gram köttförs i en gjutjärnsgryta. När köttfärsen är genombrynt, slå på tomatsåsen ovan. Eventuellt slå på mer vatten. Köttfärsen skall vara precis täckt med vätska. Lägg ner 2 buljongtärningar (läs på innehållsförteckningen att de inte innehåller något konstigt!) och låt puttra ihop ca 20 minuter. Om man vill kan man blanda ner champinjoner, majs och rivna morötter också. Smaka av om det behövs mer örtkryddor.

1 sats Bechamelsås:
200 g mjölkfritt carlshamns margarin
1 dl vetemjöl (Maizenastärkelse så blir det glutenfritt)
7 dl risdryck

Smält smör i en kastrull. Häll ner vetemjölet och rör ordentliget med en visp. Kallas för roux, eller bottenredning. Häll ner 2 dl risdryck, vispa ordentligt så att alla klumpar försvinner. Slå på resten av risdrycken och låt puttra på svag värme. Tycker du att bechamellen blir för tjock - slå på mer risdryck och rör om. Tänk på att såsen ska vara rätt tjock - den blir "ostalternativet" i lasagnen. Krydda med salt och vitpeppar.

Jag brukar använda Coops äggpastaplattor. Man kan använda Schärs, så blir det glutenfritt också (Innehåller dock isolerat ärtprotein, men Solstrålen tål denna pasta). Efter magsjuka - vid tillfällig glutenintolerans - gör vi lasagnen på Schärs. Köttfärssåsen skall vara blöt/vattning eftersom plattorna kräver vätska. Varva plattor, köttfärs och bechamelsås. Avsluta sista lagret med att täcka köttfärsen ordentligt med bechamelsås.

Gratineras i ugnen på 175 grader i 25 - 30 minuter. Tills plattorna är klara.
 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Januari 2013

Solstrålen har börjat skolan. Klasskamraters husdjur och damm har gjort att Solstrålens matallergier eskalerat. Så tomat, paprika (inkl chili) och peppar i någon färg/form är numera uteslutet... Så köttfärssås och lasagne är numera tomat, paprika och pepparfri

Vi bryner köttfärs, rivna morötter, finhackad lök och vitlöksklyftor i en gjutjärnsgryta. Sedan häller vi ner burkchampinjoner. Spadet från burken använder vi till vätska i köttfärssåsen. 2 buljongtärninger (läs innehållsförteckningen)

Som enbart "ätköttfärssås" kryddar vi med senap och timjan, samt reder av med lite vetemjöl (maizena, för glutenfritt).

Till lasagne gör vi den blöt, slår på mer vatten om det behövs. Och tillreder enligt ovan. Mjölkallergiska pappa som vill ha tomat i sin (eftersom han tål det) får ta chilisås på efteråt.

Man kan komma långt med senap och timjan.....

Senaste gången blandade jag även ner en "grönskasfräs" i köttfärssåsen. Fräste finhackad lök, pressad vitlök, färsk bladspenat, fint strimlad squasch, rivna morötter, fint strimlad kål samt fint skuren portobello svamp. Förhöjde lasagnen. Blev väldigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar