måndag 29 november 2010

Julgodis Knäck & Kola - mjölk, soja och havrefritt

Knäck:
Vi gör polkagrisknäcke i vår familj. På så sätt kan även Storebror Skejtare äta det. Han tål inte nötter. Grundrecepten är hittade i Arla-köket nr 5 2000 samt nr 4 1997.

2 dl riskräm
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl krossade polkagrisar (Cloettas på påse. Är mjölkfria)
4-5 droppar pepparmyntsolja
2 msk mjölkfritt margarin

Blanda riskräm, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet (Några dropper smet i iskallt vatten, rulla till en kula. Skall vara fast till hård) Koktid ca 15 minuter i en vid kastrull, ca 30 minuter i en kastrull med mindre otten. Krossa polkagrisar (tex med mortel). Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och mjölkfritt margarin i smeten. Fördela i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Mintgräddkola:

100 g mjölkfritt margarin
2 dl riskräm
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit (12%)
4-5 droppar pepparmyntsolja eller 1 ½ krm pepparmintarom

Smält mjölkfritt margarin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienter utom pepparmyntan. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet. Kulan skall vara seg och ganska fast. Medan kolan kokar, klä insidan av en avlång brödform med bakplåtspapper. Ju mindre, desto högre kolabitar. Koktid 15-30 minuter. Smaksätt med pepparmyntsoljan/aromen. Häll smeten i brödformen. Låt den stelna. Skär i bitar. Jag brukar slå in dem i lite smörgåspapper/bakplåtspapper. Förvara i kyl.

Limekola:

100 g mjölkfrittmargarin
2 dl riskräm
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av två lime

Smält mjölkfritt margarin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienter utom limeskal. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet. Kulan skall vara seg och ganska fast. Medan kolan kokar, klä insidan av en avlång brödform med bakplåtspapper. Ju mindre, desto högre kolabitar. Koktid 15-30 minuter. Smaksätt med limen . Häll smeten i brödformen. Låt den stelna. Skär i bitar. Jag brukar slå in dem i lite smörgåspapper/bakplåtspapper. Förvara i kyl.

Dec 2012: Riskräm går inte längre att få tag på. Har testat att byta ut mot kokosmjölk. Hittade ett recept på nätet som jag raskt gjorde om. Så numera serveras Bounty kola på julbordet...

Bounty kola:

3 dl krämig kokosmjölk (rumstempererad)
3 dl socker
2 dl sirap
3 msk kakao
50 gram mjölkfritt margarin

Häll ner alla ingredienter utom mjölkfria margarinet. Koka upp sakta, rör inte om för ofta. När kolan har 122 grader, ta av från plattan. Rör ner margarinet (så det blir lite som smörkola!). Häll ut i form (se ovan) alt på oljad plåt.

3 kommentarer: