söndag 28 november 2010

Vaniljglass - mjölk, soja och havrefri

Såg på TV4 ett avsnitt när Laila gjorde glass. Och insåg att det måste gå att göra egen glass på riskräm. Så den blir mjölk, soja och havrefri. Efter lite laborerande i köket är följande faktiskt riktigt gott! Här kommer ett recept på mjölkfri vaniljglass:

2 ägg
2 dl socker
4 dl riskräm
1 vaniljstång

Separera äggen. Vispa gulorna med 1 dl socker. Skall vara ordentligt poröst. Vispa ner riskräm och vaniljfrön (från stången). Vispa äggvitorna med 1 dl socker. Det skall vara fast - man ska kunna vända skålen upp och ner utan att äggvitan åker ut. Vänd ner äggvitan i glass-smeten. Häll smeten i en frystålig form med lock. Glassen måste stå i frysen minst 4 timmar. Jag brukar låta den stå över natten.

Det går att smaksätta glassen genom att blanda ner bär, sylt, you name it. Senast hackade Solstrålen och jag ner mjölkfri choklad och mjölkfria små mashmallows. En egen form av Rocky Road. Blandar man ner mjölkfri kakao blir det choklasglass. Den är faktiskt väldigt god och Solstrålen är så GLAD över att hon äntligen får äta riktig glass - inte bara isglass på pinne.

Dec 2012 - Riskräm går inte längre att få tag på. Men vi har testat på kokosmjölk och det fungerar lika bra. Se till att kokosmjölken är rumstempererad och att alla "kokosfett" klumpar är borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar