söndag 28 november 2010

Lussebullar - mjölk, soja och havrefria

Jättegoda! Skippar man ägg till pensling är de även ägg-fria. Konsten med att få lussebullarna saftiga är att ha så lite mjöl som möjligt. Klibbig deg vid utbak ger saftiga och fluffiga bullar.

50 g jäst (söt deg)
125 g mjölkfritt smör
5 dl rismjölk
1 pkt riskräm
2 pkt saffran (1 g)
1 dl ljus (alt vit) sirap
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 14 - 17 dl vetemjöl.

225 grader på ugnen, gräddas i mitten ca 5-7 minuter

Smula jästen i en bunke. Häll ner sirap, socker och salt. Smällt fett i en kastrull, slå på rismjölken och värm till kroppstemperatur. Häll degspad över jästen och rör. Häll ner saffran och riskrämen. När saffranet löst upp sig, arbeta in mjölet ca 14 dl. Jäs degen övertäckt ca 30 - 40 minuter. Arbeta degen på ett mjölat bakbord, går åt ca 1-2 dl mjöl till att få den hanterbar. Arbeta ut degen till lussebullar. Ha mjöl på händerna och drag ut degen, på så sätt går det åt mindre mjöl. Lägg dem på bakplåtspapper (jag brukar forma dem till lussekatter här). Jäs i ytterligare 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg (inkl några droppar vatten). Gräddas i mitten av ugnen. Jättegoda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar