söndag 28 november 2010

Pepparkakor - mjölk, soja och havrefria

Den här degen är även perfekt till att göra pepparkakshus med.

3 dl socker eller brun farin. (Mer smak med farin)
3 dl mörk sirap
150 g mjölkfritt smör
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kardemumma
2 dl rismjölk
1/2 msk bikarbonat + vatten
15 - 17 dl vetemjöl

Gräddas på 175 grader i 12-15 minuter (beroende på tjocklek). I grundreceptet jag utgått från (en bok som handlar om det traditionella julköket och kallas för den enkla pepparkaksdegen) står det 15 minuter.  Hos oss tar det 12-13 minuter. 

Smält socker, sirap, matfett och kryddor i en kastrull på svag värme. Häll över i en bunke, rör ner mjölken. Låt svalna. Rör ut bikarbonatet med lite kallt vatten och blanda ner. Blanda ner större delen av mjölet. Pudra degen med mjöl och låt den stå kallt i minst ett dygn.

I grundreceptet står det 2 dl sirap, 100 g smör,  1 msk bikarbonat, 3 dl mjölk och 17 dl mjöl. Med mjölkfria alternativ kommer inte riktigt smaken av kryddorna fram. Man får hjälpa dem på traven lite!

Solstrålen tål inte nejlika, och av denna anledning provade jag detta recept - eftersom det inte innehöll nejlika.

Solstrålen åt 10 stycken på första adventsfikat. I de mjölkfria hon ätit förut har det funnits sojamjöl (Sempers), varför hon fått diarée, blivit hyperaktiv och fått eksem. Även mald nejlika ger henne eksem, varför det inte finns någon nejlika i detta recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar