måndag 31 december 2012

Laxpaj - Mjölk, Soja, Havrefri

Laxpaj

Rester kvar från julbordet. Blev sugen på paj. Detta recept räcker till fyra personer

3 dl mjöl (Lailas så blir det gluten fritt)
1 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin
1-2 msk iskallt vatten

Finfördela margarin, mjöl och salt i en bunke. Häll på vattnet och skapa en boll. Ställ kallt i kylen. Kan stå kallt upp till en timme. Bäst blir pajdegen med en matberedare.

Tryck ut pajskalet i en form med löstagbara kanter. Man kan förgrädda skalet i 15 min på 200 grader. Skiva ner 8-9 kalla kokta potatisar. Lägg ner rökta eller gravade skivor med lax. Jag tog ca 12 skivor lax. Vispa ihop 7 ägg och häll över. (Anser du att det behövs mer stanning, vispa ner fler ägg). Risdrycken skär sig med ägget när man gör äggstanning, så jag skippar det i denna rätt.

Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen, i 30 - 40 minuter (beroende av ugn.)

Laxen är salt i sig, så det behövs inget mer salt i pajfyllningen. Möjligtvis att man kan krydda med dill. Det här är så gott!

Servera med sallad

En form av Quiche paj

Vi har även provat att fylla pajen med rester av fårfiolen (torkad, saltad fårstek). den tärnade vi ner, tillsammans med tärnad kokt potatos. Varvat med skivad purjo. Pajskal enligt ovan, men till mjölet blandade jag 1,5 dl vetemjöl, 3/4 dels dl grahamsmjöl och 3/4 dels dl maizena. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar