söndag 13 januari 2013

Chicken Nuggets - Mjölk, Soja, Havre (Gluten) fria

Vi har provat att göra två varianter av Chicken Nuggets. Solstrålen är nyfiken på vad andra barn pratar om. Laborering i köket, vilket mamma går igång på :-)

Första varianten gjordes på kycklinginnerfilé

Dessa torkade vi torra med ett papper. Och vände runt i vetemjöl. Om man i detta läge vänder i Maizenastärkelse eller Lailas glutenfria mjölmix, så blir de även glutenfria. Vänd dem därefter i uppvispat ägg, och sedan vänd dem i olda majsströbröd. Vanlig panering. Vi stekte i rappsolja, ca 3-4 minuter på varje sida. Filéerna är små och tunna. De ska få gyllenbrun färg. Vi beräknade 3 filéer för barn och fem för vuxna. Serverade med ungnspommesfritt och en kall sås.

Såsen: Per dl majonnäs blandade vi 1 msk grov starksenap, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk honung och smaksatte med salt.

Andra varianten gjordes på kycklingfärs. Fem vuxenportioner

Blandade ner 800 gr kycklingfärs, 1 pkt bacon (tunna skurna remsor), 1 halv finhackad lök, 2 hönsbuljongtärningar upplösta i halv dl hett vatten, 2 dl olda majsströbröd, lite salt (baconet är salt i sig), 2 msk grov starksenap, 1 msk dijonsenap, 1 msk honung och 1 msk smulad torkad timjan. Samt 1 ägg. Detta blandade jag till en smelt. Den är kladdig. För att rulla ut nuggetsen, olja in händerna. Forma dem i nuggetsstorlek, vänd dem i olda majsströbröd och stek dem i rapsolja i en gjutjärnsstekpanna. Denna version är glutenfri i sig.

Dessa kan även göras som egna kycklingköttbullar.  Vi serverade dem med en varm sås. Såsen gjordes på 3 msk mjölkfritt smör, 2 msk vetemjöl (maizena eller Lailas för glutenfritt), 4-5 dl risdryck, 2 hönsbuljongtärningar samt Koloritsoja (gluten och sojafri). Och så serverade vi Hasselbackspotatis. Till hasselbackspotatisen penslade vi med rapsolja och olda majsströbröd. De skall stå i mitten av ugnen, 35-45 minuter på 225 grader.

Tredje varianten - fiskbullar

Här tog jag 4 alaskapollock ryggfiléer och lade i en matberedare tillsammans med en liten vit lök, 2 vitlöksklyftor, 3 msk stark senap, 1 dl olda majsströbröd, 1 ägg, 1 förpackning skivad bacon (strimlande den innan jag lade i matberedaren) samt timjan. Mixade så att den fick en bra konsistens. (Samma konsistens som köttbullssmet). Oljade in händerna. Rullade till bollar, vände i olda majsströbröd och stekte. Man kan göra fiskfärsbiffar på samma sätt. Serverade med kokt potatis och kalla såsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar