söndag 24 april 2016

Äppelrosor med Mjölk & Sojafri smördeg

Då har vi testat att göra Äppelrosor med mjölkfri smördeg.

Alla smördegsrecept säger att det måste vara riktigt smör, får inte vara margarin. Förstår vad som menas, första försöket åkte rakt i komposten.

Så, eftersom smör innehåller mjölkprotein så finns det inga andra möjligheter än Carlshamns mjölkfria margarin. Så jag testade göra på detta sätt.

Till degen
I en matberedare lade jag ner 4 dl vetemjöl (Lailas för glutenfritt, det har jag dock inte testat än), 200 gram mjölkfritt margarin, 1 tsk 12% ättikssprit, ½ dl florsocker, 1 tsk bakpulver samt 1 dl kylskåpskallt vatten. Körde allt tills det blev en klump. Lade kallt i kylen 30 min. Samtidigt som jag ställde in degen för kylning satte jag igång ugnen på 225 grader.


Till fyllning
Aprikosmarmelad
2 äpplen
Kanel
Strösocker

Äpplena skivade jag tunt, lade i en skål och hällde över kokande vatten. Lät äppelskivorna dra i 1-2 minuter innan jag lyfte ur dem och lät dem rinna av i ett durkslag.

Sedan mjölade jag fint ett bakplåtspapper, kavlade ut "smördegen" så som om jag skulle göra kanelbullar. Mjölade kaveln flera gånger så att inte degen fastnade. Jag strök ett tunt lager aprikosmarmelad på degen, lade ut äppelskivorna på degen (ungefär lika stor yta som bakplåtspapperet), strödde kanel och strösocker över äppelsivorna, rullade ihop allt så som du gör när du bakar bullar.



Skar rullen i 3-4 cm breda rullar, lade dem i bullformar/muffinsformar. In i ugnen, gräddade långt ner. 220 grader i 20 minuter. 175 grader i 30 minuter till. (titta så att det inte bränns, lägg på folie om det gör det). Sedan lät jag plåten stå på eftervärme en bra stund till. Allt för att degen ska vara "frasig" och inte för blöt. Tog upp dem och pudrade med florsocker. Urgoda med Rice glass till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar