tisdag 26 april 2016

Vilka olika glutenfria mjölsorter som finns

ICA har en bra sida om olika mjölsorter för glutenfria alternativ, har listat dem som inte innehåller havre, nötter eller baljväxtprotein.

http://www.ica.se/buffe/artikel/glutenfria-mjol/


Potatismjöl
Ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Den neutrala smaken gör att mjölet passar i stället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar och rulltårtor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt

Majsmjöl
Stort i i Syd- och Centralamerika till bland annat tortillas och knytena tamales. Fint malda majskorn. Bra till bröd, pannkakor och tortillas. Ger fin gul färg. Polenta är en mer grovmalen variant.

Durramjöl
Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak. Har bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad.


Bovetemjöl
Har trots namnet inget med vetemjöl att göra utan kommer från en ört. Smakrikt med liten beska. Klassiskt använd i blinier och galetter. Passar till bröd och i kakor med choklad.

Kokosmjöl
Görs av torkat och malt fruktkött från kokosnöten. Innehåller över 40 procent kostfiber men bara ca tio procent fett och skiljer sig mycket från övriga mjöler. Använd i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att boosta till exempel smoothie och gröt.

Majsstärkelse
Till skillnad från majsmjöl består majsstärkelsen av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet. Neutral smak. Verkar som förtjockningsmedel, reder såser och krämer.
 
Teffmjöl
Odlas sedan århundraden tillbaka i Afrika, främst i Etiopien. Passar till grövre bröd och kryddiga kakor. Används vid bakning av injeras, etiopiska pannkakor. Fiberrikt.

Rismjöl
Basmjöl med neutral smak. Bra till bröd, bullar och kakor. I Asien blir rismjölet bland annat till nudlar, rispapper och dumplings. Rismjöl finns också som fullkornsvariant, där även skaldelarna tagits med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar