tisdag 12 oktober 2010

Tårtbotten / Sockerkaka / Muffinsrecept - mjölk, soja och havrefri

Det här grundreceptet har jag hittat i Nya Annas Mat. Sedan har jag gjort om det för att passa en mjölk och glutenfri familj

1 sats blir till en tårtbotten eller 10 - 20 muffins (beroende på formarnas storlek) . En dubbel sats blir en sockerkaka.

2 ägg
2 dl socker
50 g mjölkfritt smör
1 dl rismjölk
3 dl vetemjöl. För glutenfritt 2 dl olda majsströbröd + 1 dl rismjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Ställ ugnen på 175 grader. Smöra och ströa en kakform. Använda mjölkfritt smör och Olda majsströbröd (enda mölkfria ströbröd som jag har hittat!) Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg i smöret i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. När smöret smält, häll mjölken i kastrullen och koka hastigt upp. Rör sedan hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten. Häll ner torrvarorna och rör ihop smeten. Men rör så lite som möjligt. Bakpulvret bröjar puttra direkt av värmen! Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Dubbel sats gräddas i ca 45 - 50 minuter

Muffins gräddas i mitten av ugnen i 200 - 220 grader i 10-12 minuter. (Beroende av storlek på form)


Mjölkfri Prinsesstårta

I förväg baka 2 bottnar enligt recept ovan

Köpa marspianlock på rulle. Innehåller dock vetemjöl från utbaket.

Kvällen timmar innan servering - blanda ihop riskräm (Isola Bio) med socker, vaniljsocker och gelatin. Läs på gelatinförpackningen. Det skall blir FAST. Jag provsmakar, blandar kanske ner ½ dl socker & 1 tsk vaniljsocker  per förpackning riskräm (2 dl).

Lägg mosad banan och sylt som solstrålen tål (i vårt fall björnbärssylt eller blåbärssylt) mellan bottnarna. Smeta över den fasta risvaniljkrämen. Rulla över marsipanlocket, och garnera med en marsipanros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar