Hittade detta recept i Johanna Westmans Första Kokboken. Gjorde sedan om det för att passa en mjölk och glutenfri familj. Denna kaka blir godast på Lailas mjölk- och glutenfria mjölmix.
2 ägg
3 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao (mjölkfri. Ex Kung Markattas). För mildare chokladsmak - ta 2-3 msk
1 ½ dl Lailas mjölmix
100 gram mjölkfritt margarin
När jag använder en pajform med 26 cm i diameter gör jag dubbel sats
Smöra med mjölkfritt smör och olda majsströbröd
Värm ugnen till 175 grader (originalreceptet säger 150 grader i 35 min.)
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Blanda alla torrvaror i en bunke. Blanda ner de torra ingredieserna i smöret. Rör ner äggen, ett i taget. Häll smeten i kakformen.
Ställ in formen i ugnen. Låt kakan stå 15 minuter på 175 grader, sänk sedan värmen och låt kakan stå 30-35 minuter i 150 grader.
Så GOD!!! Glutenallergiska Morfar Doktor tycker denna är mycket god. Solstrålen älskar denna, så även vänner och bekanta utan allergier. Krispig yta och seg mitt.
Jättegod!
SvaraRaderaGjorde dubbel sats så att kladdkakan blev riktigt tjock och fin. Jag drog dock ner tiden som kakan stod i ugnen på 150°c till 25 minuter, den hade gärna fått stå lite kortare tid för att bli riktigt kladdig.
Hur som helst har jag ett nytt favoritrecept på kladdkaka. Passar utmärkt uppvärmd i micron tillsammans med vaniljglass och varma hallon!
Roligt att höra :-) Själv har jag också börjat göra dem i muffinsformar (stora, med hög kant) så det blir mini-kladdkakor. Dessa fungerar väldigt bra att frysa. Så har man kladdkakor i portionsförpackning. Att skicka med till kalas, ta med på utflykt, snabbfika. Testa dig fram, blir kortare gräddtid än stora kladdkakan men längre tid än vanliga muffins.
Radera