tisdag 3 augusti 2010

Recept mjölkfri välling - koka egen

Egen välling har man ju kokat i alla tider, så varför inte idag? Den här är mjölk, soja, havre och glutenfri. Uppfunnen i ren desperation. Läste på maizena- och rismjölsförpackningar.

3 dl rismjölk (kalciumberikad)
1 msk rismjöl
1 msk maizena majsstärkelse
1 nypa salt
1 tsk rapsolja, helst kallpressad.

1 nersmulad kalciumtablett

Vi häller 1,5 dl risdryck i en kastrull. Häller ner övriga ingredienser förutom kalciumtabletten, vispar tills dess att vällingen är som en tjock gröt. Tar av kastrullen från spisen, häller ner ytterligare 1 dl risdryck och rör tills det är mer "lättflytande". Häller i nappflaskan. Smular ner en kalciumtablett i nappflaskan. Häller på sista ½ dl, skruvar på locket och skakar. Oftast har man då en välling i färdig drick-temperatur.


Den här vällingen var den som i smaken mest påminde om den som solstrålen drack innan allergin uppdagades. Ett egenkomponerat recept som jag gärna delar med mig av. Täcker dagsbehovet av kalcium för en 4-5-åring (behöver annars få i sig ca 5 dl risdryck, vilket kan vara svårt). För oss var det viktigast att få i Solstrålen kalcium.


Den vällingen som någorlunda fungerade för oss var Sempers risvälling. Med facit i hand - den som innehöll minst konstigheter och minst mängd mjölk. Nutramigen och andra mjölkfria varianter introducerades så sent att solstrålen totalt vägrade att ta det i sin mun.
Jag har fått tips av andra mammor om att man tex kan vispa ner Finax glutenfria mjölmix, Lailas mjölk och glutenfria mjölmix eller Enagos mjölkfria banangrötspulver i den mjölkfria variant av dryck som ens barn tål. Läs alltid innehållsförteckningen ifall blandningarna innehåller något som ditt barn reagerar på.

----------------------------------------------
Jan 2013

Varningar om tungmetaller i barnmat, främst välling och gröt. Risbaserat bland det värsta - ÅNGEST!!! Kanske tur på ett sätt att Solstrålen kräktes upp det mesta av köpevällingen innan allergin  uppdagade. Att sojadryck aldrig har fungerat. Men havredrycken innan de hittade havreallergin... Och all risdryck Solstrålen (och vi) fått i oss sedan dess........ Usch - orkar inte tänka på det. Solstrålen har iallafall ALDRIG ätit Enago. Varken välling eller gröt.

Har funderat en del på detta.Vet inte om majs klassas som spannmål. Det borde gå att koka ovan välling på vatten, maizena och kallpressad rapsolja men vara noga med kalciumtabletten. Så att kalciumintaget blir det rätta. Men enbart för att få i rätt mängd Kalcium - inte för att få i näring. Absolut inte använda denna välling istället för mat. Och vara noga med att köpa ekologiska råvaror för att koka egen gröt. Saltå Kvarn är bra. Tror det mesta är odlat i Sverige. Var en artikel i DN för ett halvår sedan. Att Antroposoferna i Södertälje äger och driver Saltå Kvarn. Och ställer höga krav på det som odlas. Men nu vet jag ju inte om de kontrollerar halten av tungmetaller... Usch och fy!!!!

2 kommentarer:

  1. tack för ett jättebra recept på välling! nu när Sempers mjölkfria vällingar inte går att få tag på, och sonen (2 år) vägrar dricka Althéra, är detta recept något som lagas hos oss två gånger per dag. jag har också bakat din kladdkaka inför en festdag på dagis, & fick lovord för den från alla som smakat!

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir att höra :-) Vi är många som sitter i samma båt och vi måste hjälpas åt!

    SvaraRadera