onsdag 4 augusti 2010

Vitaminer och Kalciumintag - evig fråga

Hur gör man för att få i sitt barn tillräckligt med vitaminer och kalcium när det är allergiskt mot förutom mjölk, soja och havre även är allergiskt mot röda frukter, grönsaker och bär, citrusfrukter, äpplen, päron, kiwi och ananas?

Vitamintabletter för barn som köps på apotek innehåller sojalecitin - vilket man då inte kan använda. (Har iallafall inte hittat någon som inte innehåller sojalecitin)

Kål är en ypperlig källa för C-vitamin
Rotfrukter är jättebra
Nyponsoppa (men man bör använda osockrad)
Ägg innehåller i i princip alla vitaminer och mineraler kroppen behöver, utom C-vitamin.(Finns jättebra beskrivning på http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=338)

Carlshamns risdryck innehåller både Kalcium och D-vitamin. Försöker använda det i all min matlagning. Ricedream innehåller kalcium men ej D-vitamin.

Solstrålen kan äta gröna, vita och gula paprikor, ej röda och oranga.

Av någon anledning kan solstrålen äta smultron. Ett undantag från de röda frukterna. Vi odlar alltså smultron i krukor på balkongen. Blåbär och björnbär fungerar. Jag köper dessa frysta (om jag inte är duktig och plockar själv) och gör egen sylt.

Mango, papaya och meloner fungerar också. Även plommon och aprikoser. Gröna vindruvor fungerar, men ej röda. Vita vinbär fungerar, ej röda.

Vi äter även mycket bananer, avokado och oliver.

Äpplen och päron fungerar om de har blivit upphettade - gör därför egen äppelmos och päronkräm (ska lägga upp recept). Köpt äppelmos innehåller konserveringsmedel för de resulterar i nässelutslag. Av någon anledning fungerar även äpplen i påse från McDonalds och Max. De är behandlade med citronsyra (borde eg inte fungera, men gör det) och gasförpackade. Verkar förändra allergenerna. Brukar ibland handla in ett par påsar med äpplen och har i kylen. Bra för utflykter och dyl.

Fruktpuré i banrmatsburkar fungerar. Tex mangopuré, blåbärspuré och päronpuré. De innehåller inte några konserveringsmedel.

Matkontot har ökat markant sedan vi fick diagnosen. Glutenallergiker kan få mat på recept. Tyvärr inte mjölkallergiker. Men man gör ju allt man kan för sin solstråle, eller hur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar