tisdag 3 augusti 2010

Pizza - mjölk, soja och havrefri

Min solstråle äter 3 st av dessa.

Mjuka vetekakor. Fazers Vetetuben innehåller varken mjölk, soja eller havre. (För glutenfritt alternativ, ta ett glutenfritt bröd som du vet att ditt barn tål)

Tomatpuré (röd grönsak, men fungerar om det är mkt tunt lager och blir ordentligt upphettad. Ketchup fungerar inte för solstrålen - eksem runt munnen)

Skinkstavar / kalkonstavar
Gula paprikastavar
Champinjoner

Mjölkfri bearnaissås - som alternativ till ost. Ringlar det över pizzorna.

In i ugnen tills dess att brödet och pålägget är varmt. 175 grader i 5-10 minuter.

Till bearnaissåsen brukar jag smälta 50 - 75 g mjölkfritt milda i en kastrull. Häller 6 äggulor i en mixer, en nypa salt och fryst eller färsk hackad persilja efter tycke och smak. Startar sedan mixern och häller sakta ner det smälta smöret. Ju fler äggulor och ju mindre smör - desto fastare blir såsen.

Hittade detta bearnaistips på nätet för något år sedan. Har också hittat tips på nätet om att man kan vispa upp riskräm med ägg och ringla över istället för ost.

Ett bra recept på egen pizzabotten (2 pizzor):

5 ½ dl vetemjöl (har aldrig testat Lailas, men borde fungera)
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
75 g mjölkfritt margarin
2 dl risdryck

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt margarinet (skuret i små bitar). Finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt risdrycken och arbeta snabbt till en smidig deg. Kavla ut degen till 2 runda pizzor, eller plåtform. Vi brukar kavla på bakplåtspapper. Fyll pizzabotten med valfri fyllning - för vår mjölkfria variant, se ovan. Grädda i ugnen i 225 grader, ca 20-25 min. (15-25 min beroende av ugn).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar