lördag 1 september 2012

Banankaka resp Blåbärskaka

Sommaren har inneburit en hel del experimenterande. Två lyckade resultat som jag gärna delger

Banankaka

2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl (Lailas så blir den glutenfri, det har jag dock inte provat)
2 bananer
1 msk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g mjölkfritt margarin
1 krm salt 

Ställ ugnen på 200 grader. Smörj sockerkaksformen med mjölkfritt margarin, ströa med olda majsströbröd. Blanda alla torra varor utom socker i en bunke. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Mosa de två bananerna, blanda ner i äggblandningen. Smält margarinet i en kastrull och vispa sedan snabbt ner det smälta smöret i ägg och socker-blandingen. Ta en slickepott och vänd ner de torra varorna i äggblandningen. (Eftersom margarinet är hett så börjar bakpulvret reagera direkt). Häll i smörjda formen, ställ in i ugnen. Grädda på 200 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 - 180 grader i ytterligare 30 - 40 minuter. Beroende av ugn. Man känner på lukten när kakan är klar, samt att man kan känna med en tandpetare. Tandpetaren skall vara torr, ingen smet på den.

Varianten av denna kaka är med blåbär

Blåbärskaka

2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl (Lailas så blir den glutenfri, det har jag dock inte provat)
1 dl blåbärssylt
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkfritt margarin
1 krm salt

Gör som ovan förrutom att här hanterar du blåbärssylt istället för bananer. 

Vi har också provat att göra kakan med nektariner och färska aprikoser. Då blandade jag ner 2 tsk kardemumma bland de torra varorna. Jag tyckte detta blev gott medan Solstrålen och Solstrålens pappa tyckte att kakan blev för sur. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar