fredag 31 augusti 2012

Göra eget ströbröd och "vegetariska biffar"

Såg ett avsnitt av "Det goda livet" (Back to River Cottage) för något år sedan. Där gjorde de eget ströbröd.

Sagt och gjort - det var vi tvugna att pröva!

Om man bakar eget bröd (man vet alltså att brödet innehåller vad ens barn tål) så sparar man alltid kanterna. I en påse i frysen. När påsen är full tar man fram kanterna och tinar dem. Dela dem i små bitar, lägg dem på en plåt längst ner i ugnen på 75 grader i flera timmar (tills dess att brödet är torrt). Sedan häller man ner brödbitarna i en matberedare eller mixer (en mixer som kan krossa is). Det färdiga ströbrödet häller man ner i en försluten bunke. Håller 2-3 månader i skafferi.

Det här ströbrödet har vi börjat panera fisk med, blir ännu godare än Olda Majsströbröd. Dock använder vi fortfarande Olda när vi bakar - det blir godare i sockerkaka/muffins - än att använda ströbröd från matbröd. Olda ger en sötare smak. 

Vi har även provat att göra vegetariska biffar med detta. Man blandar ströbrödet med ägg (en tjock smet) i en bunke, smakar av med salt och lite peppar. Man kan även hälla ner lite tomatpuré om man vill det, lite riven kål eller riven morot. Har inte testat, men man borde också kunna pressa ner lite vitlök. Och blanda ner färska hackade örter - typ persilja.

Klicka i lagom med smet i stekpannan. Biffstorlek. Stek med rapsolja i gjutgärnspanna (då får man i sig omega 3 samt järn), servera med potatis och kalla såsen. Eller i hamburgerbröd (biffarna liknar hamburgare) med egna pommes (klyftpotatis i ugn).

Det här kom vi på i samband med att vi panerade fisk. Äggresterna och det sista av ströbrödet rörde vi ihop och lade i stekpannan för att se vad som hände. Det blev riktigt gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar